Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Britt Silverbris får hembesök av läkaren Johan Anderberg och specialistsjuksköterskan Maria Rosberg från det mobila närsjukvårdsteamet i Landskrona. Häng med hem till Britt Silverbris i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Nytt sjukvårdsteam testas i Landskrona – kan bli aktuellt i hela Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I Landskrona testas en ny variant av mobil närsjukvård. Där kopplas sjukhuset ihop med vårdcentralerna och kommunen för att ge de sköraste invånarna vård i hemmet.

79-åriga Britt Silverbris har lungsjukdomen kol och när hon dessutom bröt foten efter att ha dansat linedance blev hon så pass illa däran att varje vårdresa blev påfrestande. Hennes vårdcentral kontaktade då det nybildade mobila närsjukvårdsteamet i Landskrona som skickades hem till Britt Silverbris.

– Det betyder allt för mig. Det tar väldigt mycket på mig när jag ska iväg, säger hon.

I dag har vårdcentralerna ett uppdrag att göra hembesök hos patienterna men många gånger har de inte resurser att fullfölja sitt uppdrag.

– De är belastade och har svårt att komma ut till dem sjukaste patienterna. Då kan vi göra det, säger specialistsjuksköterskan Maria Rosberg från det mobila närsjukvårdsteamet i Landskrona.

Utgår från Lasarettet i Landskrona

Förutom läkare och sjuksköterskor består det mobila närsjukvårdsteamet även av kurator och medicinska sekreterare. Patienter i alla åldrar, med undantag för barn och psykiatripatienter, kan få hjälp av teamet och man behöver inte vara ansluten till hemsjukvården.

– Där skiljer vi oss åt från andra mobila team. Man kan också få samtal och stöd och hjälp med att söka ekonomiskt bistånd, säger Maria Rosberg.

Pilotprojektet kommer pågå under 2023 för att sedan utvärderas. Om region Skåne och Landskrona stad anser att det faller väl ut kan det bli permanent i hela Skåne.

Mobila team i region Skåne

Mobila team finns i Region Skåne sedan tidigare. Det unika med detta pilotprojekt är att primärvården (offentlig och privat) i nära samverkan med kommunen och övriga vårdgivare samlas kring patienten.  

Det mobila teamet förstärker hälso- och sjukvården genom att skapa en ny vårdnivå mellan sjukhusvård, primärvård och kommunen.

– Den stora skillnaden är att det är ett samverkansprojekt där alla redan befintliga vårdgivare i Landskrona ingår. Det bygger på vårdcentralen, den kommunala hemsjukvården och sjukhuset med direkt inläggning och samarbete med akutmottagningen. Även ambulans och läkarbilar kan vända sig till det mobila teamet, säger Anette Andersson som är projektledare för det nybildade mobila närsjukvårdsteamet i Landskrona.

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.